1979. RCAN

L'any 1979, apareix la Resistència Catalana d'Alliberament Nacional (R.C.A.N.), que es forma a partir d'un nucli de persones que surten del P.C.E.(i) i les seves joventuts (UJM-L) que estan en contra de la línia d'actuació d 'aquest partit a tots nivells.

La postura que manté el P.C.E.(i) sobre la qüestió nacional, que no arriba ni a reconèixer el marc dels Països Catalans, i que reconsidera la lluita per la independència de Catalunya, farà que s'hi incorpori unes conclusions político-estratègiques, per arribar a fer realitat el seu objectiu: la revolució arreu de l'Estat Espanyol.

La R.C.A.N, que es defineix com a grup partidari de "la defensa combativa radical per la reconstrucció nacional i popular, la reunificació i la independència total dels PaÏsos Catalans dins d 'una nova societat, té com a objectiu combatre de socarrel l'opressió capitalista i el centralisme de l'Estat espanyol sobre el nostre poble avui dividit, més que mai, veient com l'Estat Espanyol es prepara per entrar a l'OTAN, i amb aquest pas assegurar la presència de les multinacionals arreu de casa nostra, defensant-les mitjançant les forces d'ocupació".

 

Propugna “ la formació d'una força de combat que defensi el nostre poble sense ambigüitats. La R.C.A.N., creada el juny de 1979, es defineix:

  1. Per la creació d'un grup independentista que no pretenia pas ésser cap avantguarda, sinó una opció integradora de tota aquella gent que estigués per la defensa dels Països Catalans, mitjançant una lluita de resistència radical.
  2. b ) No acceptar una opció política determinada ni les directrius de cap partit o organització política, per més que estem per la unió de totes les forces independentistes. Veient això com un objectiu important a aconseguir de les forces polítiques catalanes.
  3. Per la creació d'una alternativa popular i catalana, que assumeixi les reivindicacions màximes de llibertat per als patriotes, lluita feminista, ecologista, social, sindical i, evidentment, independentista i antirepresiva.

 

Algunes de les accions de les quals van ser acusats els detinguts com a suposats membres de la R.C.A.N.:

Artefacte explosiu als jutjats de l'Hospitalet.

Artefacte explosiu a la ''Cruz de los caídos'' a I'Hospitalet.

Bomba a l’empresa Citroën.

Bomba contra la Jefatura Superior de Policia de la Via Laietana de Barcelona.

Bomba a Comandància de Marina.

 

Per tots aquests fets el 14 de febrer de 1980 són detinguts per la policia espanyola:

Guillermo Juan Lorenzo, Francesc Medina Hernández, Montserrat Costa Mayoral, Maria del Carme Marin Prados, Albert Rubio Sancho i Josep Manuel Vieites Arca.

Tots ells entraren el dia 14 a la "Dirección Superior de Policia", aplicant-los la Llei Antiterrorista, i activant una ordre de recerca i captura per a Joan Carles Àlvarez, Joan Agustí Pérez Herrera i Joaquin Josep Rodriguez Dorado.