1980 - Noves detencions d’independentistes acusats de formar part d’ÈPOCA

L’octubre del 1980, quatre mesos després que Lluís Montserrat i Jaume Martínez Vendrell fossin posats en llibertat, començà la tercera onada de detencions. La policia espanyola, dos anys abans, havia fotografiat totes les persones que havien visitat Martínez Vendrell a Andorra, entre les quals hi havia Antoní Massaguer, i havia anat fent seguiments d’ell i de la resta de persones que el visitaren. Les fèrries mesures de seguretat de la Casa, però, havien fet molt difícil de vincular-lo a ÈPOCA. Finalment, però, un dia Massaguer i Barberà foren vistos junts a la Rambla de Barcelona. La policia ja començava a encaixar peces.

El dia 14 d’octubre de 1980, Xavier Barberà i la seva parella, Dolors Tubau, juntament amb Abel Rebollo, foren detinguts al primer pis, quarta porta, del número 1 del carrer de Pinós, de l’Hospitalet de Llobregat. Als dos primers, la policia els trobà documentació falsa a nom de Luis Rivera García de la Osa i María Rosa Arnaiz Gil. Abel Rebollo havia estat precisament qui havia llogat el pis l’1 d’octubre, també amb documentació falsa, a nom de José Miguel Salazar Marín. Seguidament, Ferran Jabardo va ser detingut a prop de l’edifici de la Universitat de Barcelona. Mitja hora més tard, la policia entrà en un pis al número 26 del carrer del Parlament, també de Barcelona, on residien Concepció Duran i Antoní Massaguer. Segons les forces de seguretat:

Rosa Naval, Ramon Subirats i Maria Tubau van ser detinguts l’endemà, el 15 d’octubre.

El dia 17, Joan Casas es va lliurar a la policia, i un altre cop fou detinguda Maria Jesús Lladós, aleshores la seva parella.

Així, doncs, deu catalans més foren acusats pels mateixos fets que ho havien estat anys abans Àlvar Valls, Carles Sastre, Montserrat Tarragó, Josep Lluís Pérez, i més tard Jaume Martínez Vendrell i Lluís Montserrat.

1979 ESQUEMA EPC