1995 – Judici a Terra Lliure

El 10 de juliol de 1995 es feia pública la sentència del macro-judici celebrat el 3 d’abril anterior contra 25 independentistes acusats de pertànyer o col·laborar amb Terra Lliure. El judici s’havia celebrat sense una estratègia unànime de defensa per part dels encartats. Uns van declarar-se membres de l’organització armada, i altres ho negaren i mentre alguns s’havien acollit a les mesures de reinserció, uns altres denunciaren el contingut polític d’aquell acte.

Finalment, la resta majoria d’encausats quedà lliure, excepte Josep Musté i Joan Rocamora que, sense demanar-ho, foren indultats en el darrer consell de ministres presidit per Felipe González el 8 de març de 1996.

1992 - llibertat patriotes catalans plaça st jaume

Pocs mesos abans, donant per acabada una etapa d’activitat armada de més de quinze anys, l’Onze de Setembre de 1995 Terra Lliure havia donat a conèixer un Manifest on anunciava la seva dissolució. En aquest manifest, l’organització armada analitzava la seva trajectòria, autocriticant alguns aspectes com el procés de dissolució de 1991 potenciat pels dirigents d’ERC i destacant el seu paper determinant per a l’existència d’un espai polític independentista.

Tanmateix, justificava la seva dissolució tot reconeixent l’esgotament de la propaganda armada, objectiu central de la seva activitat, i dels recursos humans i, sense negar la possibilitat que en un futur la lluita independentista torni a necessitar el recurs a la violència revolucionària, Terra Lliure situava la tasca principal de l’independentisme des d’aquell moment en el reforçament del seu espai polític i l’aprofundiment de la seva penetració social.