1947. 2a conferència del Front Nacional de Catalunya

En un ambient de pessimisme creixent, hom pot apreciar després de la caiguda de juny una aturada evident de la vida política del FNC.

L’octubre de 1947, a l’emblemàtica residència dels Cardona a Sant Just Desvern, el Front Nacional pot celebrar encara la seva Segona Conferència. El propòsit inicial d’aquesta segona reunió de la formació nacionalista radical en el termini d’un any era el reforçament del combat polític de l’organització com a única sortida a la lluita contra un règim que, era ja prou clar, no cauria per la intervenció de forces alienes, sinó únicament com a resultat de la lluita que es desenvolupés a l’interior del país.

1947 - 2A CONF FNC - OCTUBRE

Per aquesta raó, el principal buit de la reunió precedent que omplirà aquesta Segona Conferència serà l’apartat orgànic, en el qual la formació resistent no té més remei que admetre la seva constitució com a “Gran Partit Nacionalista de la Democràcia Catalana”. L’obligada transformació en partit polític resultava la principal prova que, superada l’etapa de la simple resistència, calia abandonar estructures orgàniques més amplies i avenir-se a un combat de nou tipus, a molt més llarg termini, on l’estructura partidària, millor adaptada al combat polític, tenia moltes més possibilitats de fer forat.