1908. Detencions a la Reixa, sorgiment de l’Estelada

Nit del 12/01/08. Lluís Manau, secretari de La Reixa, és detingut i incomunicat per la policia espanyola. Josep Soronellas, que sap que també està en cerca i captura, es fa fonedís. La policia detindrà, en lloc seu, al seu pare i al seu germà.

En un escorcoll a la seu de la Unió Catalanista –a la Ronda Universitat, 15 –, la policia hi troba correspondència amb catalanistes de París de la Lliga Nacionalista Catalana i també de Santiago de Cuba, on des del 1906 s’editava la primera publicació que demanava obertament la Independència de Catalunya: Fora Grillons. Entre la correspondència s’especificava que ens trobàvem a l'any 191 o 193 «de la nostra esclavitud».

1908 acr 2 / lliga nacionalista catalana
Membres de la LLiga Nacionalista Catalana de París
1907-fora-grillons-N1-ANY2-santiago-de-cuba
Número de la revista Fora Grillons!

14 de gener de 1908. En un nou escorcoll a La Reixa, la policia espanyola requisa l’acta de constitució de l’entitat. La policia acaba trobant, finalment, Josep Soronellas, que és detingut. Lluís Manau i Josep Soronellas són processats per associació il·lícita.

1908 - Josep Soronellas
Josep Soronellas – President de la Reixa

Amb motiu d’aquestes detencions, l'activista Manuel Pagès i Mercader s’ha d’exiliar a Cuba i després a Mèxic, no retornarà a Catalunya fins al 1910. A partir del 1916 Pagès s’aplegarà amb Daniel Roig i Pruna, Daniel Lòpez i Bribian, Lluís Escaler i Espunyes, Jaume Compte i Daniel Cardona, que començarà l’organització dels grups d’acció.

La idea d'aquest model d'organització politicomilitar prenia exemple dels txecs. Aquest estil de lluita política s'anà consolidant en paral·lel al naixement d'una nova joventut, de classe assalariada i amb un bagatge cultural i nacional sòlid, provinent de l'interior de Catalunya i establerta a les grans ciutats. Eren els anomenats «saltataulells» o «pixatinters» que ben aviat formarien el gruix dirigent de l'autoanomenat nacionalisme intransigent o separatisme.

1908 - Lluís Manau
Lluís Manau – secretari de la Reixa

Arran de les detencions dels membres de La Reixa i el fet de ser considerada il·legal per part de les autoritats espanyoles, el 22 d’agost del 1908, es crearà una nova entitat: l’Associació Catalana de Beneficència, hostatjada altre cop a l’adreça on Vicenç Albert Ballester tenia la seva empresa: Diputació, 262. El vicepresident de l’entitat seria Carles Zanni i el secretari, Manuel Pagès.

L’objectiu era socórrer els empresonats catalans i, en cas d’ésser possible i necessari, a les seves famílies; a més, podia fer extensiu el seu socors a qualsevol accident que, relacionat amb l’esperit d’aquesta associació, afectés a qualsevol català.

1908 ARA MES QUE MAY-11-01-08 Nº26-NOTI AUGMENTADA
1908 nº26 Ara mes que may. Notícia on s’explica els fets i la troballa de la policia espanyola