1978. Detencions de veterans del Front Nacional de Catalunya, que la policia espanyola relaciona amb ÈPOCA

La policia espanyola deté el 24 de febrer de 1978, Ernst Jakob Spoerri , sent torturat. El cas va ser tant flagrant que el consolat suís va protestar oficialment pel tracte que va rebre, atès que va patir maltractaments i li van trencar el septe nasal i un timpà.

Arran de les seves declaracions, arrancades sota tortura, arriben a la conclusió, que Spoerri havia anat a la fàbrica d’armament Walther al principi del 1973, acompanyat de Manuel Viusà i d’altres persones més, i que hi va comprar quarant-vuit pistoles del calibre 7,65 i una gran quantitat de munició.

Un any més tard, segons la policia, havien fet un altre intent de comprar més armes i municions. Aquesta vegada Viusà hi anà acompanyat d’un tal Martínez, però a causa del clima d’atacs terroristes a la República Federal Alemanya no va ser possible fer una nova compra. La policia va associar immediatament l’anomenat Martínez amb Jaume Martínez Vendrell, de qui ja teia sospites pels seus antecedents com a militant de l’FNC, i va ser a partir d’aquest moment que el van començar a vigilar a Andorra.

1979 - 25març - fotos detinguts

Arran d’aquestes conclusions, es produeixen les detencions també de tres veterans del Front Nacional de Catalunya, Jaume Martínez, Vendrell, Manuel Viusà, Antoni Malaret; i de Lluís Montserrat, Teresa Sol, a qui la policia relacionava amb el grup ÈPOCA com a presumptes responsables dels atemptats contra l’empresari Josep M. Bultó i l’anterior batlle franquista de Barcelona, Joaquim Viola.

1980 - judici Martinez Vendrell - Lluís Monsterrat -
1980 – Cartell amb solidaritat amb Jaume Martínez Vendrell i Lluís Monserrat