1982. Detinguts per portar una pancarta que posava: INDEPENDÈNCIA

També a començament de 1982, en bona part gràcies al treball aglutinador de la Crida, es produïren importants mobilitzacions en contra de la LOAPA, especialment la manifestació del 14 de març on el bloc independentista darrera una pancarta amb el lema “Independència” maldà per distanciar-se de les forces parlamentàries, d’on hi era absent el PSC, tot destacant la derivació de la llei respecte del text constitucional.

1985 - PANCARTA INDP

L’independentisme autoanomenant combatiu, arran de les accions de la Crida en el terreny de la lluita per la llengua, crea els anomenats Grups de Defensa de la Llengua, que amb les seves accions intentaven posar de manifest el rebuig al bilingüisme i la defensa de la necessitat de l’ús del català a tots els àmbits.

Per tant, s’estructura com es pot, el moviment antirrepresiu a l’entorn dels CSPC, dels estudiants amb l’AEIU i de manera més incipient, amb els Col·lectius Independentistes d’Instituts, de l’ecologisme, amb la Taula Antinuclear i Ecologista.

Arran d’aquestes experiències, a la V Trobada Independentista celebrada a Sant Pere de Ribas i per a la qual s’articularà una incipient comissió de treball.