Eleccions al Parlament de 1932

El 20 de novembre de 1932 tingueren lloc les primeres eleccions al Parlament de Catalunya, primer pas del procés de desenvolupament del poder autonòmic català establert per l’Estatut aprovat aquell mateix any per les Corts legislatives republicanes de Madrid.

El resultat, a excepció de l’Esquerra Republicana, serà un gran fracàs.

Josep Rovira i Miquel Ferrer, s’allunyaran de Jaume Compte com a líder polític de la formació. I és que els resultats electorals totalment irrellevants reflectiren la pobre realitat del projecte que pretenia unir en una sola formació separatisme i obrerisme. A la circumscripció de Barcelona-ciutat, aconseguí només 586 vots.

El Partit Nacionalista Català, per la seva banda, en lògica concomitància amb la voluntat de participació política i electoral que, tanmateix, com a força nacionalista radical, limitava a les conteses d’àmbit estrictament català, a l’estiu havia decidit  presentar-se en solitari a les eleccions amb l’objectiu de donar-se a conèixer i reforçar l’estructura partidària.

Així,  el conegut jurista Francesc Maspons i Anglasell, el seu principal candidat, acompanyat de Manuel Massó i Llorens, Josep Casals, Lluís Soler i Damians o Joan B. Muntada, va rebre a Barcelona l’esquifida xifra de 1587 vots, mentre que la candidatura de Tarragona en va tenir escassament 111.

1932-pnc-la-nació-Catalana-ANY1-N1