1931. Es crea Nosaltres Sols!

El clar decantament de Macià cap a una estratègia més possibilista i de col·laboració amb els republicans d’àmbit estatal, en proporció directa a l’agudització de la crisi de la dictadura i a les perspectives cada cop més grans d’obertura d’un joc normalitzat, ajudarà també a una clarificació de l’espai ocupat per Daniel Cardona, tot i mantenir el seu caràcter minoritari i discrepant del que considera estratègia no separatista de “l’Avi”.

Butlletí de Nosaltres Sols!

Com a conseqüència, a mitjan de 1930 el líder de Sant Just acabat de tornar de l’exili, aprofitarà la situació molt més permissiva de la dictablanda per posar dempeus una nova organització anomenada en un primer moment L’Estel. El mes de setembre, poques setmanes després de la signatura del Pacte de Sant Sebastià, Cardona batejava definitivament la nova formació amb el nom d’Agrupació Nacionalista Nosaltres Sols!, significativa traducció catalana de l’organització irlandesa Sinn Féin.

La seu de Nosaltres Sols! serà al carrer del Pi, 7 principal i el seu primer president serà Lluís Escaler.

D’aquesta fundació participaran també cardonistes fidels i militants veterans ja esmentats per la seva tasca a les diverses entitats agrupades a la Unió Catalanista des de començaments del segle com Manuel Pagès, Lluís Marsans, Daniel Roig i Pruna, Rafael Dalmau, Lluís Escaler, Daniel López i d’altres procedents dels grups organitzats per Cardona a l’exili francès com el de Bessiers, encapçalat per Simó Llauneta.

Uns mesos més tard, el 5 de desembre, aprovaran els estatuts, un manifest que segueix fil per randa l’estratègia insurreccional a l’irlandesa fins aleshores propugnada i escolliran un Comitè Directiu en el qual Daniel Cardona, fidel com sempre al criteri de no figurar mai en un primer pla de la política, hi és absent. Igualment, prosseguiran els esforços per organitzar una força paramilitar, sota el nom des d’ara d’Organització Militar Nosaltres Sols!.

Publicaran des del març de 1931 a l’octubre de 1934, un butlletí amb el nom homònim de Nosaltres Sols!

1931 SECCIÓ FEMENINA Nosaltres Sols
Il·lustració fet per la dibuixant Lola Anglada per a Nosaltres Sols