1936. Expulsió i detenció per part dels feixistes italians de Josep Dencàs

Mentrestant, al Principat, passats els primers dies de l’aixafament de la revolta militar, el clima d’inseguretat general provocat pel control efectiu del carrer per part dels escamots anarquistes no havia minvat, com tampoc l’animadversió d’aquestes forces envers els militants separatistes, centrada especialment en la figura del seu líder principal, Josep Dencàs.

 

En aquestes condicions, a la direcció d’Estat Català no li quedà més remei que negociar una sortida airosa amb la gent de la CNT, amb qui s’arribà a l’acord que, custodiat per homes armats de la seva confiança, Dencàs es dirigiria al port on agafaria el primer vaixell cap a l’exili.

 

Com és prou conegut, Josep Dencàs embarcà en un vaixell de bandera italiana amb el qual arribà a aquest país on, en contra dels rumors d’una possible col·laboració amb les forces feixistes, fou detingut.

 

Coneguda a Barcelona la notícia, a conseqüència del buit de poder produït per la desaparició de l’escena del màxim dirigent polític de la formació i, sobretot, pel temor a les possibles represàlies dels anarquistes, Dencàs fou expulsat de forma fulminant de la formació nacionalista radical i acusat del “delicte de deserció”.

 

La desaparició de l’escena política del seu secretari general i principal promotor d’un procés d’unificació molt lluny encara del seu final venia a incidir en el problema de l’absència de militants amb suficient preparació política i carisma com per a exercir un més necessari que mai incontestable liderat.

1936 - bcn - gent amb estelades