L’11 de setembre de 1923. Comença la dictadura de Primo de Rivera

A partir d’una convocatòria llançada per Acció Catalana des de les pàgines de La Publicitat, el mes de juliol s’inicia la formació d’una Triple Aliança entre els nacionalistes gallecs, catalans i bascos, a la qual s’afegiren en principi, a part de la ja citada formació encapçalada per Rovira i Virgili i Nicolau d’Olwer, Estat Català i la Unió Catalanista; las Irmandades de Fala i la Irmandade Nazionalista Galega, la moderada Comunión Nacionalista Vasca i, sota la direcció d’Eli Gallastegi “Gudari”, el més radicalment sabinià Partit Nacionalista Basc.

I en aquesta conjuntura de crisi colonial presidida per la guerra del Marroc que contribuïa a apropar encara més al redós d’una coincident estratègia a l’irlandesa les posicions de Daniel Cardona i les d’Eli Gallastegi “Gudari”, es produiran alhora diverses incitacions, fonamentalment per part d’aquest darrer des del portaveu del PNB Aberri, per tal d’ampliar la Triple Aliança amb un quart component, els nacionalistes del Rif, que finalment no arribaran a quallar.

1923 - la tralla - especial
Número especial de La Tralla l’11 de setembre de 1923 

L’Onze de setembre de 1923 es reuniren a Barcelona les forces convocants de la Triple Aliança i aprofitaren la celebració de la Diada per a participar plegats a diversos actes, com un àpat organitzat per Acció Catalana al Metropolitan Hotel del Tibidabo; la corresponent ofrena floral a l’estàtua de Rafael de Casanova, , per la nit, un míting conjunt al Teatre Victòria.

La germandat d’aquests actes conjunts deixarà pas als problemes i les tensions quan es pretengui concretar en un acord escrit la col·laboració de les forces polítiques de les tres nacions peninsulars. Si bé la proclamació de la dictadura de Primo de Rivera, a la qual aquesta aliança servirà de justificació, deixà en l’aire i sense concreció un possible pacte, segons ha explicat Xosé Estévez la caracterització radicalment independentista de l’acord –i, per tant, la manca de pragmatisme orgànic i operatiu- deixaren fora del mateix tant la Comunión Nacionalista basca com, finalment també, Acció Catalana. Precisament, alguns militants d’aquesta formació com Abelard Tona, defraudats per la tèbia posició independentista d’Acció Catalana abandonarien aquesta formació per a ingressar a Estat Català.

El fet, però és que a 2/4 de 2 de la tarda, un grup de joves es dirigeix a l’estàtua de Rafael de Casanova, disposat a homenatjar el conseller en cap de Barcelona el 1714. Molts d'ells són dependents del comerç, afiliats al CADCI i a organitzacions nacionalistes radicals. Criden visques a Catalunya Lliure i moris a Espanya. Un cop reunits al monument, els concentrats repel·leixen un intent de detenció indiscriminada per part de la policia. Tot seguit, però, comença una càrrega amb molta contundència amb agents a cavall i armats amb sabres. La violenta càrrega deixa nombrosos ferits per cops i estocades d'arma blanca de les forces de l'ordre. La premsa local no recull els fets violents (ho faria Vicenç Albert Ballester amb una crònica, amb fotos i tot, publicada des d’un periòdic de Buenos Aires), però sí que parlava ja clarament de l’aparició de la «bandera con triangulo azul y estrella solitaria en el centro».

1923 - repressió espanyola 11s - dictadura Primo de Rivera
L’11 setembre la policia espanyola sabreja dones, vells i criatures-Revista. Fotografies aparegudes a Ressorgiment nº88-Buenos Aires(Argentina)

Aquell mateix dia el capità general de Catalunya, Miguel Primo de Rivera, realitza un cop d'estat i a continuació es dirigeix a Madrid per constituir un directori militar. Malgrat dissoldre la Mancomunitat i prohibir qualsevol manifestació de catalanitat, el seu darrer president: J. Puig i Cadafalch, del tot superat, l'acompanya de manera ignominiosa fins al tren de Madrid per contenir l'onada de reivindicacions obreres i nacionals. Els pocs grups d’acció d’aleshores s'organitzen i s'adapten al nou totalitarisme. A la Diada del 1924, es pengen estelades de manera clandestina a Reus i Lleida. Mentrestant,Estat Català ja es prepara per organitzar el seu contracop a la Dictadura.