1903. La Tralla

De la confluència de grups nacionalistes radicals naixia l’octubre de 1903, a Barcelona, el setmanari satíric La Tralla, d’important influència per al desenvolupament d’aquest corrent catalanista radical i enemic declarat del lerrouxisme fins a la seva suspensió l’any 1907.

 

1920 - Vicenç ALbert Ballester
Vicenç Albert Ballester

Hi col·laborarien, entre d’altres, Vicenç Albert Ballester, futur fundador d’Estat Català, aleshores militant destacat de la Reixa i president de la Comissió Benèfica arran de la seva creació, i que utilitzava els pseudònims de VIC –Visca la Independència de Catalunya– o ME –Mori Espanya–; o el també dirigent de la Reixa, Josep Maria Folch i Torres «Gnom», Marcel Riu; Pelegrí Llangort «Fibló»; i Lluís Manau, entre d'altres. A través d’aquesta publicació els petits grups catalanistes dispersos pel país s’organitzaven i es contactaven.

 

L’any 1907, l’allau de causes «por atentado contra la integridad de la Patria», la confiscació de clixés, el segrest de revistes enviades per correus, la detenció dels redactors, les multes vàries, l’exili de Folch i Torres i de Llangort, i la publicació d’un article: «Era castellana!» provocaran el tancament de la publicació, l’últim número de la qual fou el del 18/01/07. Precisament per aquest motiu el seu director Francesc Farrés, fou condemnat per la secció número 3 de l’Audiència Provincial de Barcelona, a quatre anys de presó « por utraje a la región llamada Castilla », fet pel qual opta per exiliar-se, passant per Perpinyà i acabant a Tolosa de Llenguadoc.

 

 

1905 - LLUÍS MANAU - LA TRALLA
Lluís Manau

Quasi dos-cents anys després del Decret de Nova Planta, a Catalunya se seguia reprimint ferotgement qualsevol expressió de catalanitat explícita que reivindiqués un estatus polític propi. La capçalera prohibida dóna com a resultat una nova publicació: Metralla.

Els primers militants d’aquest radicalisme nacionalista lligats a aquesta publicació i al moviment que s’anava teixint al seu voltant i al de la Unió Catalanista, provindrien d’una emigració procedent de la Catalunya interior cap a Barcelona. Tal com ho confirma l’afiliació als petits grups radicals, normalment barcelonins, esmentats, el fenomen seria especialment visible en els sectors socials més afectats per aquest procés, un segment més aviat menestral, a mig camí entre la proletarització i l’estructuració com a moviment autònom.

 

Són majoria així els dependents de comerç i els oficinistes, popularment coneguts com a “saltataulells o pixatinters”, que composen una certa aristocràcia obrera, “treballadors de coll dur” en definitiva, junt a una determinada intel·lectualitat modernista de la qual formen part en general joves arribats a la capital catalana a cursar els seus estudis, aplegats sota la bandera regeneracionista del nacionalisme radical i amb uns plantejaments socials, com hem vist, avançats i difícilment arrenglerats amb aquelles ideologies revolucionàries d’un moviment obrer sobre les quals semblen exercir una major influència els fluxos immigratoris externs.

 

1908---PELEGRÍ-LLANGORT---LA-TRALLA---int.jpg
Pelegrí Llangort

 

La Tralla se la juga editant un número especial sobre la independència de Cuba (el 19 de maig del 1905, el núm. 82). Les autoritats espanyoles en cap cas no ho passaren per alt i decretaren el processament del director i de tres redactors més, en aquest número especial es podia llegir un acròstic que adjuntem on queda ven clar: VISCA CATALUNYA LLIURE

 

 

 

 

La Tralla - 2 dels seus periodistes detinguts
Exemplar de La Tralla, dos dels seus periodistes son detinguts per la policia espanyola

 

1905 la tralla nºespecial Cuba
La Tralla, nº 82, 19/05/25 dedicat a la independència de Cuba

 

1905 - La Tralla - nº Cuba - Acròstic
Llegiu la 1a lletra de cada línea: VISCA CATALUNYA LLIURE