1920. L’empremta d’Irlanda, i els incidents

L’any 1920 mor en vaga de fam l'irlandès Terence MacSwiney, alcalde de Cork, en lluita per la independència del seu país.

1920 - Catalunya - Mac Swiney
Caricatura del batlle de Cork, Mac Swiney apareguda a la publicació Catalunya,1920

Aquell fet provoca una onada de solidaritat catalana coincidint amb els actes de la Diada Nacional, que es converteix en un acte de record al dirigent fenià. Pertot hi ha banderes irlandeses i llaços verds al·lusius a la lluita republicana de l’illa, mesclats amb senyeres, a part d’infinitat d’articles en publicacions catalanistes que ja comencen a publicar articles separatistes. Abrandats per aquella immolació, Daniel Cardona, Lluís Escaler i Eduard Xalabarder acorden ja per a l’any següent reemprendre la lluita clandestina amb l’organització d’equips de formació militar a la serra de Collserola.

Fins i tot un any més tard, l’any 1921, les dones de la Unió Catalanista, des de la seva seu al carrer de Canuda, van fer arribar a la filla de MacSwiney una nina a la qual van fer el vestidet i les puntes.

L’il·lustre Mariscal Joffre

Durant aquests mesos només un esdeveniment produït el primer de maig de 1920 sembla trencar momentàniament el breu període de retraïment públic que patirà el separatisme organitzat. Arran de la visita del mariscal Joffre, heroi de la Primera Guerra Mundial i rossellonès de naixement, convidat d’honor a presidir els jocs florals de Barcelona, es produiran diversos incidents quan la policia carregui amb violència contra els manifestants concentrats a la Plaça del Teatre, i, un cop acabat els actes literaris, al Parc de la Ciutadella, donant crits de “Visca Catalunya Lliure” i cantant “Els Segadors”.

Mentrestant, la radicalització i concreció orgànica del separatisme havia guanyat posicions també a l’interior del CADCI. Des de 1920, s’incrementaren les crítiques al regionalisme conservador de la Lliga i des de 1921, amb l’arribada a la presidència de Francesc Xavier Casals, l’organització corporativa dels dependents del comerç passarà a ésser dirigida per un nacionalista radical.

1921.15 de desembre.La veu del poble. Setmanari d’Esquerra Catalana. Arxiu Albert Roqué i Fíguls