1907. Metralla

Metralla, que surt al cap d’un mes del tancament de La Tralla(el febrer del 1907), serà dirigida per Primitiu Quintana ocupant dues adreces diferents, primer a Portaferrisa, 28 principal  i Baix de Sant Pere, 2 principal de Barcelona. Arribarà a publicar-se fins el juliol de 1909.

Els seus col·laboradors habituals seran: Joan Llorens, Pelegrí Llangort « Fibló » , Agustí Pedret, en Vicenç Albert Ballester seguirà publicant la seves « fuetades » signades per VIC.

Domènec Martí i Julià com a president de la Unió Catalanista, serà dels primers a fer-hi articles.

1907 metralla
Metralla, 15 de novembre de 1907. Guerra de banderes.

El 22 de març del 1907 el regidor de l'Ajuntament de Barcelona conegut com el Zurdo de Olivares, unionista radical, entra a les oficines de la redacció i obre foc, amb una arma curta, contra els treballadors del local, sense causar víctimes.

Seguiran rebent fins als últims dies de la publicació, denúncies « per atacs a la integritat de la pàtria » , « injúries a la regió castellana », « excitació a la rebel·lió », processant el seu director Primitiu Quintana, el redactor Pelegrí Llangort « Fibló », condemanant-los a 2 anys 4 mesos i 1 dia de presó imposada per l’Audiència de Barcelona, fets pels quals decidiren marxar a l’exili.

Serà precisament en un calendari publicat per Metralla, on a la pàgina 99 apareixerà la primera fotografia d’un primer disseny de bandera estelada.

Calendari editat per Metralla. Primera fotografia de la bandera estelada, al balcó de la Lliga Nacionalista Catalana de París.

 

Portar, tenir o rebre aquesta publicació era ja un distintiu patriòtic, així queda palès en la fotografia que recollim seguidament.

1901 - metralla - lluint la publicació
Militants catalanistes llueixen la publicació Metralla