1979. Mort de Fèlix Goñi

El 2 de juny, un escamot format per Fèlix Goñi, Griselda Pineda, Frederic Bentanachs i Quim Pelegrí, es disposà a col·locar un artefacte de dos quilos de goma-2 en un establiment situat a la cantonada de la Travessera de Gràcia amb el carrer de Balmes, a prop de la plaça de Gal·la Placídia, de Barcelona.

De cop, un fals contacte en el mecanisme de rellotgeria produí una gran explosió. A terra quedaren dos cossos: el de Goñi, destrossat, tenia la pistola incrustada a l’estómac, mentre que Quim Pelegrí patí profundes cremades al coll, al ventre i a les cames, a més de nombroses incrustacions de metralla per tot el cos, i va perdre dos dits d’una mà. Arran d’aquests fets foren detingudes set persones.

Fèlix Goñi morí a l’edat de vint anys. El 6 de juny l’enterraren al Prat de Llobregat, enmig de la vigilància policial i la negativa dels familiars a fer cap manifestació política. Hi assistiren unes cinc-centes persones.

La seva mort comportà la detenció per part de la policia dels seus tres companys, juntament amb Josep Figuerola i Montserrat Ginestà. La nota policial, que aparegué uns dies més tard, aprofità el fet que l’acció programada anava adreçada a interessos francesos, en solidaritat amb els refugiats bascos, per a qualificar els detinguts d’«etarres catalans». La nota explicava que els detinguts, juntament amb els ja morts Martí Marcó i Fèlix Goñi, constituïen el «braç armat d’IPC».

1979 - CSPC BUTLLETÍ - CAS MARCÓ - FÈLIX GOÑI