1979. El “Llevat” comença a actuar. Mort Martí Marcó

A partir de la creació del PSAN-p, els seus militants havien arribat a uns acords a la localitat nord-catalana de Fontpedrosa que s’ha de donar suport política a la lluita armada. Aquesta línea ja havia quedat clara anteriorment en el document Qué és el PSAN-p en un dels seus punts “la necessitat d’un poder militar”. Siguent l’encarregat de verterbrar aquesta idea Josep de Calasanç Serra, Cala.

1979-26-gener-Martí-Marcó-mort

Seguint aquesta idea naixia dels nexes que tenien militants del PSAN-p, de les JRC i de les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya (JERC) un nou projecte de lluita armada anomenar Arxiu.

Els integrants d’Arxiu serien Martí Marcó, Fèlix Goñi, Griselda Pineda, Frederic Bentanachs i Quim Pelegrí.

El nadal de 1978 els quatre últims partiren cap a Baiona a rebre instrucció per part d’ETA, gràcies a les gestions fetes per Cala amb el dirigent d’aleshores d’ETA Argala

Un mes després, el 26 de gener de 1979, morí a Barcelona, a la cantonada dels carrers del Bruc i de la Diputació, per trets per la policia, Martí Marcó, militant de les JERC, integrant de l’«arxiu» i col·laborador de Socors Català quant es disposava a fer una acció armada. Els seus dos acompanyants van abandonar el cotxe i hi deixaren Marcó, que no tenia salvació, ja que havia perdut una gran quantitat de massa encefàlica i respirava amb molta dificultat malferit de mort.

1979-MARTÍ MARCÓ--LLISTANT-UNA-ESTELADA-int.jpg
Martí Marcó llistant una estelada. Arxiu Albert Roqué i Fíguls

 

 

1979-marti-marco-surt de l'Hospital Clínic
El cos de Martí Marcó surt de l’Hospital Clínic. Arxiu Memòria Nacional