1910. Renaixement

Any 1910. Es publica el primer número de la publicació periòdica Renaixement al carrer de Bisbe Caçador, 4, darrere la plaça de Sant Just. L’ambient d’esmorteïment dels sectors més puristes i radicals del catalanisme, propiciarà un relleu generacional, que s’anirà apoderant d’aquesta capçalera i de l’ANC.

A partir del número 15, la capçalera incorpora un discret símbol en forma d'au fènix (que simbolitza, en la tradició modernista, el renaixement d'una idea o d’un poble) i escrit a sota, i en esperanto, hi figura: «Treballant per Catalunya».

A partir del gener del 1912, veient que el logotip no creava cap controvèrsia legal, s'afegeix al símbol un estel a la part superior, i la llegenda se suprimeix.

El director d’aquesta publicació acabaria essent Vicenç Albert Ballester, qui des del nº34 d’1 de juliol de 1911, anava publicant amb més freqüència tota mena d’articles amb el seu pseudònim « VIC », i qui a partir de la seva presidència s’afirma en el control estricte del sector separatista.

Renaixement, nº especial 10 de setembre de 1914